Ford C-Max & Grand C-Max
Sinds 2002 is Ford actief in het segment van compacte MPV´s met de C-Max. De auto - die als Focus C-Max werd gepresenteerd - onderging is zijn levenscyclus eenmaal een uitgebreide facelift maar bleef in de basis bijna acht jaar actief. In die tijd heeft Ford de nodige ervaring in het segment opgedaan en dat allemaal verwerkt in deze nieuweling.
Sportief design
Wie het design van de C-Max in zich opneemt herkent amper elementen van de vorige generatie, maar ziet vooral een vleugje van de S-Max en de Kuga. Met name het sportieve front valt in positieve zin op, maar ook de op de S-Max geïnspireerde zijkant spreekt tot de verbeelding. Een compliment voor de designafdeling. Geen typisch MPV-design, maar dynamische lijnen afkomstig uit Ford´s Kinetic Design handleiding. De Grand C-Max kent exact hetzelfde front maar verschilt vanaf de B-stijl volledig. Het dak loopt minder sterk af als bij de C-Max en de achterzijde is substantieel anders. Anders is in dit geval wel iets minder positief. Zeker driekwart van achteren gezien heeft de Grand C-Max een druk lijnenspel veel verschillende lijnen en naden die - mede door de schuifdeuren –rommelig aandoen. Het voelt alsof de designers al hun kruit hebben verschoten bij de C-Max.
Spannend en gedurfd
Stappen we in dan zien we bij beide modellen een expressief vormgegeven dashboard waarin het Kinetic Design meer lijkt te zijn doorgevoerd dan bij welke Ford ook. Het is weliswaar relatief druk, maar wij zijn er van gecharmeerd. Gedurfd en heel wat spannender dan zijn grote concurrent uit Wolfsburg. Voor je vindt je duidelijke tellers en ook de hoge middentunnel doet prettig aan. Centraal staat de zwart gelakte console waarop de bedieningselementen van het audio-/navigatiesysteem zijn gegroepeerd. De functies daarvan zijn overigens ook middels de knoppen rechts op het stuurwiel te bedienen. Het cluster met knoppen links op het stuurwiel is voor de boordcomputer die tussen de tellers is gemonteerd en geheel in kleur en met fraaie graphics is uitgevoerd. Doordacht, overzichtelijk en prettig in gebruik. Puntje van kritiek hebben we wel op het scherm dat centraal op het dashboard is gemonteerd. Het is wel erg klein en maakt de navigatie wat onoverzichtelijk. En als we dan toch kritiek aan het uitten zijn: wat ons betreft had het materiaal waarmee de deuren zijn afgewerkt en het dashboardkastje is uitgevoerd wel een wat hoogwaardiger indruk mogen maken. De rest is overigens keurig afgewerkt waarvoor niets dan lof.
Ruimte
We stappen weer even uit en openen de schuifdeur van de Grand C-Max. Het model is standaard in een vijfpersoons uitvoering leverbaar en beschikt over drie losse achterstoelen en een bagageruimte van 439 liter. Wie 800 euro bijbetaald krijgt een derde zitrij bestaande uit twee losse stoeltjes die in werkelijk één handbeweging in de vloer te verzinken zijn. Waar menig zevenzitter in deze klasse geen fatsoenlijke zit op de derde rij kan bieden zijn we bij de C-Max eigenlijk verbaasd. Als de passagiers op de tweede rij hun leuning rechtop zetten kunnen ook kinderen tot 1.80m achterin nog redelijk goed zitten. Op die manier op vakantie gaan is nog altijd geen optie, al is het alleen maar doordat de bagageruimte bij zeven zitplaatsen met 56 liter nagenoeg nihil is. Dat is wel anders wanneer je alle zittingen neerklapt: dan ontstaat namelijk een vlakke laadvloer met een capaciteit van 1.706 liter. Bij de reguliere C-Max levert Ford enkel vijf zitplaatsen en dus in alle gevallen 432 liter bagageruimte. Neerklappen van de stoelen kan overigens ook, met als gevolg een forse ruimte van 1.684 liter. Zitten achterin kan zowel bij de C-Max als de Grand C-Max prima. Maar waar je als C-Max inzittende het liefst zit is links voorin. Inderdaad, op de bestuurdersstoel.
Op de bestuurdersstoel...
Je vraagt je nu natuurlijk af waarom de bestuurdersstoel de prettigste plek is. Dat heeft niets te maken met de elektrische stoelverstelling (standaard op de Titanium) of de stoelverwarming. Nee, dat heeft met de rij-eigenschappen te maken. De C-Max is namelijk simpelweg een heerlijke auto om te rijden. Het lekker dikke stuurwiel dat dankzij de nieuwe Electronic Power Steering veel gevoel biedt met de voorwielen houdt Ford’s naam op het gebied van rijplezier hoog. Het onderstel biedt daarbij een uitgebalanceerde mix van comfort en sportiviteit. Van te voren zou je het misschien niet verwachten, maar de vele slingerwegen in de binnenlanden aan de Cote d’Azur hebben ons echt plezier opgeleverd. Ford bewijst dat MPV’s helemaal niet truttig hoeven te rijden zonder comfort te verliezen!
TDCi
Bijgedragen aan dat genieten hebben uiteraard ook de krachtige motoren die tot onze beschikking stonden. Het eerste deel van onze kennimaking reden we de Grand C-Max aangedreven door de 163 pk sterke variant van de 2.0 liter TDCi motor. Het blok ontwikkelt een koppel van 340 Nm dat al bij 2.000 tpm volledig beschikbaar is. Daarmee ontpopt deze versie zich als uitermate soepel en met een 0-100 km/h sprint in 8,6 seconden ook als snel. Reken echter niet op een ferme duw in de rug of een krachtsexplosie, dat is er niet bij. Het gaat allemaal vloeiend en bovendien in alle stilte.
Ecoboost
Na de Grand C-Max tot het uiterste te hebben gedreven reden we met de C-Max. Achter de zwart gelakte grille lag in dat geval de 150 pk sterke versie van de nagelnieuwe 1.6 liter Ecoboost benzinemotor. Behalve dat de C-Max van zichzelf al lichtvoetiger aanvoelt dan de Grand C-Max draagt ook deze motor nog een steentje bij. Het blok is soepel en laat al bij 1.600 tpm alle 240 Nm´s (270 dankzij korte overboost) vrij. Maar het blok is bovendien ook stil op kruissnelheid en laat een prettige brom horen als er echt gewerkt moet worden. Een sportauto maakt het de C-Max uiteraard niet, maar rijplezier bieden doet ´ie zeker wel.
Moderne uitrusting
Ook op het gebied van luxe en comfort spreekt de C-Max tot de verbeelding. De auto is leverbaar met zaken als dodehoekbewaking dankzij BLIS, Adaptive Cruise Control, Active Park Assist om automatisch in te parkeren en een achteruitrijcamera. Ook een elektrische te openen en sluiten achterklep staat op de optielijst. Die laatste is overigens wel erg traag en daardoor geen aanrader, maar Ford laat wel zien zeer moderne technologie te leveren.
Resumé
Subjectief weliswaar maar de C-Max is qua design absoluut geslaagd. Spannender dan een Touran en sportiever dan een Scénic, C4 Picasso of Zafira. Maar ook zijn rij-eigenschappen spreken tot de verbeelding, het interieur biedt veel ruimte en flexibiliteit en de motoren zijn modern en krachtig. Allemaal redenen voor de concurrentie om zich ernstig zorgen te maken. Zeker ook als we de prijslijst bekijken. Het gamma start bij € 24.130,- voor de C-Max 1.6 Ti-VCT Trend. Daarmee is de C-Max naar onze mening niet alleen qua product de beste in zijn klasse, maar qua prijs ook de beste keuze. Zelfs bij Volkswagen, waar we erg te spreken waren over de nieuwe Touran, gaat men het heel zwaar krijgen.
Tip
Veilig en zorgeloos de donkere maanden door
Bij Univé geniet je van een gunstige premie en uitstekende service bij ongeval of pech.